Ga naar hoofdinhoud

LIVING ICONS VAN DUX

Een tentoonstelling samengesteld door Pernille Vest

DUX presenteert de tentoonstelling Living Icons in het kader van de jaarlijkse editie van 3DaysofDesign in Kopenhagen. Interieurstyliste Pernille Vest heeft de tentoonstelling Living Icons in Galleri Mikael Andersen samengesteld op basis van de iconische meubels van Bruno Mathsson.

"De tentoonstelling Living Icons is een eerbetoon aan de tijdloze designklassiekers van Bruno Mathsson, die voor DUX ontworpen zijn. Living Icons is gebaseerd op een samenspel van voorwerpen van hedendaagse Scandinavische ontwerpers die qua vorm en materiaal zowel een uitdaging vormen als een afspiegeling zijn van het iconische ontwerp van Bruno Mathsson," aldus Pernille Vest, interieurstyliste en curator van de tentoonstelling.

De architect en ontwerper Bruno Mathsson is geboren in 1907 in Värnamo, Zweden, en is de ontwerper die de meeste invloed heeft gehad op het moderne Zweedse meubelontwerp. In de jaren '60 en '70 had DUX een nauwe samenwerking met Mathsson, die geresulteerd heeft in verschillende tijdloze designklassiekers van DUX, zoals fauteuils en voetenbankjes - Ingrid, Jetson, Karin, Karin 73 en Pernilla 69 - en de bijzettafel Karin.

Bruno Mathsson was een van de voorlopers van de stijl die bekend is komen te staan als Zweeds Modern. Even klassiek als zijn meubelen is het verhaal van hoe Bruno Mathsson in een sneeuwjacht ging zitten om de optimale vorm voor een meubelstuk te creëren. Mathssons uitgangspunt voor een meubelstuk was altijd de vorm van het lichaam en de mechanica van het zitten - de interactie tussen meubel en mens.

Zoals hij zelf zei:

"De ultieme zithouding is een kunst, wat het niet zou moeten zijn. In plaats daarvan moeten zitmeubelen met zoveel kunst worden vervaardigd, dat het geen kunst meer is om erin te zitten.''


– BRUNO MATHSSON

LIVING ICONS VAN DUX
Galerie Mikael Andersen
Bredgade 63
1260 Kopenhagen


De tentoonstelling is open tijdens 3DaysofDesign, 15 – 17 juni 2022
Openingstijden 10.00 – 17.00 uur

Ga naar de website van 3daysofdesign