Ga naar hoofdinhoud

Innovatief comfort sinds 1926

Bijna een eeuw na de oprichting blijft de Zweedse beddenmaker DUXIANA comfort bieden door een combinatie van vakmanschap en innovatie.

Tekst: Ben Thomas, Sleeper Magazine

Toen de Zweedse chocolatier Efraim Ljung in 1924 voor zaken naar Chicago reisde, wist hij niet dat zijn aandacht na terugkeer in Malmö al snel zou verschuiven van snoepgoed naar een beddenmakerij, die nu gerund wordt door zijn vier achterkleinkinderen.

Het verhaal gaat dat Ljung - die aan reuma leed en vaak slaapproblemen had - na een rustige nachtrust in zijn hotel in Chicago verkwikt wakker werd en overmand door nieuwsgierigheid een zakmes gebruikte om de matras open te snijden en te kijken wat erin zat. Het antwoord was een netwerk van flexibele stalen veren, en terwijl Ljung de stof zorgvuldig weer aan elkaar naaide, bleef de herinnering levendig in zijn hoofd hangen.

Vanaf dat moment verschoof zijn aandacht van chocolade naar matrassen, en begon hij te experimenteren met stalen veren van verschillende veerkracht en elasticiteit. Twee jaar later verscheen het allereerste bed van DUXIANA, met een innovatief veersysteem dat reageert op druk en gewicht door middel van duizenden spiralen die in elkaar grijpen. Dezelfde op comfort gerichte benadering werd later toegepast op meubels, waarbij Ljungs zoon Erik in de jaren zestig en zeventig de ontwerpen van mede-Zweed Bruno Mathsson tot leven bracht. De Jetson en Pernilla 69 maken nog steeds deel uit van de collectie en stralen een uitgesproken Scandinavische stijl uit.

Sindsdien heeft de familie de filosofie van Efraim voortgezet, voortbouwend op zijn ideeën om producten te ontwikkelen die comfort, prestaties en een lange levensduur bieden. "De kernvisie is altijd geweest om het allerbeste in comfort en vakmanschap te produceren," zegt CEO Henrik Ljung van de vierde generatie tijdens een rondleiding door de fabriek van het merk in Sösdala, waar een klein team van ambachtslieden met de hand stoelen en tafels maakt voor horeca- en retailklanten van over de hele wereld. "We zijn trots op onze eeuwenoude werkwijzen", vervolgt Ljung. "Maar dat betekent niet dat we nieuwe technologieën links laten liggen – verre van dat."

Technologie speelt een grotere rol in Porto, waar DUXIANA al meer dan 30 jaar bedden en stoffering produceert met behulp van CAD-software en CNC-snijmachines en daarnaast grote hoeveelheden stof met de hand knipt. Deze combinatie van erfgoed en innovatie heeft geleid tot de introductie van primeurs zoals een vervangbaar dekmatras en het Pascal-systeem, dat bestaat uit verwisselbare veercassettes waarmee de hardheid van een bed naar wens kan worden aangepast. Het gepatenteerde systeem, vernoemd naar de Franse wiskundige en wetenschapper Blaise Pascal, heeft veren die geschikt zijn voor de drie comfortzones van het lichaam - schouders, heupen en benen - en die elk kunnen worden aangepast met een zachte, medium, stevige of extra stevige cassette. Voor hotels betekent dit niet alleen dat bedden op maat kunnen worden gemaakt voor individuele gasten, maar ook dat ze langer meegaan als de veren versleten zijn of beginnen door te zakken, waarbij slechts een deel van het systeem wordt vervangen in plaats van de hele matras. "We hebben ons aanbod aangepast aan de veranderende behoeften van de klant", legt Ljung uit. "Vandaag de dag richten we ons meer op duurzaamheid en milieubescherming."

De combinatie van het componentenkarakter van DUXIANA-producten met de materialen die zijn gebruikt om ze te maken, staat in dienst van dit idee van het redden van de planeet door producten te maken die ontzettend lang meegaan. De bedbodems, bijvoorbeeld, zijn gemaakt van hout uit Noord-Zweden, waar de bittere koude winters een langzaam groeiende, slijtvaste den opleveren, terwijl Zweeds staal, hevea-latex en katoen met een hoog draadgehalte worden gebruikt voor de doorlopende spiraal, vulling en bekleding van de matrassen.

Dergelijke kwalificaties, naast het niveau van comfort en personalisatie dat in de DUXIANA-serie wordt geboden - van de low-profile DUXIANA 1001 tot de luxueuze DUXIANA Xclusive met zijn extra verstelbare lendensteun - hebben ertoe geleid dat het bedrijf heeft meegewerkt aan prestigieuze hotelprojecten zoals Grand Hôtel Stockholm, maar ook aan boetiekobjecten zoals The Audo in Kopenhagen en Pater Noster in Zweden, waar gasten onder de sterren kunnen wegdromen in een op maat gemaakt buitenbed.

"De hotelsector is uiterst belangrijk voor ons en we zijn trots op onze samenwerkingsverbanden," zegt Head of Next Gen Kevin Slade, die verklapt dat de groep 14 jaar geleden zelfs zijn eigen hotel in Malmö heeft geopend om beter te begrijpen wat het betekent om een exploitant te zijn. Tegenwoordig fungeert de DUXIANA als een broedplaats voor ideeën, waarbij het verleden in ere wordt gehouden en producten van de toekomst worden getoond, waarvan sommige in nummer 106 worden onthuld. Wordt vervolgd.

Lees hier het artikel

Gerelateerd