Ga naar hoofdinhoud

Voldoende drinken voor een goede nachtrust

Dit is een passage uit Life, Awakened – een reeks video's en artikelen die ingaan op het belang van slaap voor mensen die een actieve, gezonde levensstijl nastreven.

Deskundigen zijn het erover eens dat slaap net zo belangrijk is voor de gezondheid en prestaties van atleten als lichaamsbeweging en gezonde voeding. Maar onderzoek heeft ook aangetoond dat, naast factoren zoals kamertemperatuur en het licht van elektronica, hydratatie ook een rol speelt bij een herstellende nachtrust. Volgens de National Sleep Foundation kan een tekort aan vocht de slaap belemmeren, waardoor u overdag loom en prikkelbaar bent.

"Zelfs een lichte mate van uitdroging kan ervoor zorgen dat u lichter slaapt," voegt Chris Winter, M.D., een slaapexpert uit Charlottesville, Virginia, toe. Hier vertelt hij over de ideale momenten om water te drinken.

1: DRINK EEN GLAS WATER ZODRA U WAKKER WORDT

Via de ademhaling verliezen we veel vocht tijdens het slapen, legt Winter  uit. Hij stelt daarom voor om 's ochtends meteen een glas koud water of water op kamertemperatuur te drinken. "Het lichaam moet meer moeite doen om het water op te warmen tot lichaamstemperatuur, en dat stimuleert het metabolisme," zegt hij. Voor extra energie kunt u een beetje citroen toevoegen of een immuniteitsverhogende tinctuur zoals echinacea.

2: WACHT TWEE TOT DRIE UUR NA HET OPSTAAN MET EEN KOP KOFFIE

Winter adviseert mensen om te wachten met cafeïne tot na hun workout, of in ieder geval een paar uur nadat ze wakker zijn geworden. Cafeïne werkt als een diureticum, en omdat we al wakker worden met vochtverlies, is het verstandig om de dag te beginnen met water, zegt hij. "Zorg ervoor dat je voor en tijdens de training voldoende vocht binnenkrijgt," voegt hij toe. Daarna kunt u een kopje koffie nemen, en dan liever wat minder sterk, omdat die meer antioxidanten bevat. "Na een HIIT-workout maak ik graag iets wat ik 'vikingkoffie' noem," zegt  Silja Danielsen – een fotomodel en receptenschrijfster die in New York woont. "Ik maak het met  collageen  en kardemom, een specerij die de spijsvertering bevordert"'  'Slaapexperts  adviseren om geruime tijd voor het slapengaan geen cafeïnehoudende dranken te drinken, omdat de stimulerende stof het slaappatroon tot twaalf uur lang negatief kan beïnvloeden.'

3: DRINK WATER TIJDENS HET ETEN

Het is belangrijk om regelmatig water te drinken, maar vooral tijdens het eten. Uit onderzoek blijkt dat dit  de spijsvertering bevordert en uw lichaam helpt bij de opname van voedingsstoffen. Probeer gedurende de dag zoveel mogelijk voedingsmiddelen zoals paranoten en  omega 3-rijke vis te eten. Die bevatten voedingsstoffen zoals selenium en magnesium, die de slaap bevorderen.

4: PROBEER EEN 'GOLDEN LATTE' IN DE NAMIDDAG

Kies na de lunch voor een cafeïnevrije drank, omdat cafeïne tot zes uur in uw lichaam kan blijven zitten en het moeilijker kan maken om tot rust te komen. Probeer in plaats daarvan dit veganistische recept. "Ik drink dit drankje graag 's middags of aan het begin van de avond, omdat het me energie geeft maar me toch laat slapen," zegt Danielsen. En het bevat kurkuma, een ontstekingsremmende specerij die het herstel van spieren stimuleert. "Bovendien helpt kurkuma om de lichaamstemperatuur te verlagen, waardoor je gemakkelijker in slaap valt," aldus Winter.

5: DRINK EEN GLAS WATER VLAK VOOR U NAAR BED GAAT

Beenkrampen als gevolg van uitdroging kunnen uw slaap verstoren. Daarom is het een goed idee om wat te drinken voordat u gaat slapen. Het is een misvatting dat je wakker wordt en naar het toilet moet als je water drinkt voordat je naar bed gaat, voegt Winter toe. "Tenzij je een blaasaandoening hebt, word je in de meeste gevallen wakker van een externe prikkel, zoals een te vochtige kamer. En dan, omdat je al wakker bent, voel je de behoefte om naar het toilet te gaan."

Klik hier voor het recept voor Golden Latte

Een goede gezondheid is het resultaat van beweging, de juiste voeding en slaap. Daarnaast hebben Furthermore en  DUXIANA  en samengewerkt aan een reeks artikelen die u kunnen helpen om deze drie-eenheid meer prioriteit te geven en uw prestaties te optimaliseren. Lees alle artikelen op  Furthermore  hier  en laat jezelf wakker schudden.

Gerelateerd