Ga naar hoofdinhoud

Onze ontwerper

Bruno Mathsson

Bruno Mathsson heeft met zijn uitzonderlijke ontwerpen en focus op comfort en kwaliteit meubelklassiekers gecreëerd die generaties lang meegaan. Niemand heeft meer invloed gehad op het moderne Zweedse meubeldesign dan Mathsson.

"Comfortabel zitten is een kunst, maar dat zou het niet moeten zijn. Zitmeubelen moeten zo kunstig gemaakt zijn dat het geen kunst hoeft te zijn om erin te zitten."

Bruno Mathsson

Het verhaal van Bruno Mathsson

HET IS MOEILIJK VOOR TE STELLEN waar Zweeds design vandaag zou zijn zonder architect en ontwerper Bruno Mathsson. Mathsson werd door velen gezien als een van de grootste meubelontwerpers van de 20e eeuw en hielp bij het creëren van de Zweedse moderne stijl en heeft generaties ontwerpers beïnvloed met zijn nadruk op comfort en kwaliteit. Hij is in 1907 in Värnamo geboren en het was al vroeg in zijn leven duidelijk dat hij zijn eigen pad zou volgen. Hij was een liefhebber van fitness en winterbaden en sliep een groot deel van het jaar buiten in een speciaal hiervoor gemaakt bed. Om de kou te trotseren droeg hij een vliegeniershoed die hij met ballonzijde had gevoerd. Zijn liefde voor de natuur heeft zijn ontwerpen direct beïnvloed. Hij gebruikte graag natuurlijke materialen zoals linnen, leer en hout. In de ontwerpen van Mathsson vind je niet veel rechte hoeken. In plaats daarvan werden zijn organische creaties zorgvuldig gevormd om bij het menselijk lichaam te passen. Om bijvoorbeeld de perfecte ronding voor een stoel te maken, ging hij in een sneeuwhoop liggen om de vorm die zijn lichaam achterliet te bestuderen.

DE INTERACTIE tussen zijn meubels en de mensen die er gebruik van maken, bleef zijn hele carrière belangrijk. Mathsson en Eric Ljung van DUX ontmoetten elkaar in de jaren 1950 en raakten bevriend. Mathsson en DUX zijn in de jaren 1960 en 1970 een nauwe samenwerking aangegaan. Mathsson besteedde veel tijd aan onderzoek en ontwikkeling. Hij noemde het 'het mechanisme van zitten'. Dit resulteerde in meubilair dat werd gemaakt met een compromisloze toewijding aan vorm en functie. Bij DUX hebben we sinds 1969 de eer om onze Jetson-, Pernilla-, Karin- en Ingrid-stoelen te produceren. Tegenwoordig staan ze wereldwijd bekend om hun uitzonderlijke elegantie en comfort. "Meubilair moet met zo'n vaardigheid worden geproduceerd dat er helemaal geen vaardigheid meer nodig is om erin te gaan zitten," aldus Bruno Mathsson. Het vasthouden aan deze uitspraak resulteerde in een reeks iconische meubels die generaties lang geliefd zullen zijn.

1907
Bruno Mathsson wordt geboren in Värnamo.

1930
Mathsson presenteert een barokstoel op een tentoonstelling in Värnamo en krijgt een beurs. Hij gebruikt het geld om naar Stockholm te reizen waar hij inspiratie opdoet.

1937
Mathsson maakt zijn internationale debuut in het Zweedse paviljoen op de Expo in Parijs. De term Swedish Modern wordt bedacht.

1944
Mathsson ontwerpt de Pernilla-stoel, genoemd naar journalist Pernilla Tunberger.

1948–49
Mathsson en zijn vrouw Karin reizen naar de VS waar ze Charles en Ray Eames, Hans en Florence Knoll, Marcel Breuer en Frank Lloyd Wright ontmoeten.

1966
De Jetson-stoel word geproduceerd: een uniek ontwerp met een zwevende zitting.

1969
De Karin-stoel wordt geïntroduceerd en is meteen een succes.

1984
De Bruno Mathsson Award wordt in het leven geroepen

DUX-meubels ontworpen door Bruno Mathsson

Andere DUX-ontwerpers